המפגש בצומת שבין רגולציה לחדשנות סביבתית

עדי גמליאל, יו"ר איגוד סביבה וקיימות בלשכת המהנדסים וסמנכ”ל חדשנות, הסברה ואחריות תאגידית - נתיבי ישראל

כל טכנולוגיה חדשנית שטרם נוסתה בתנאי שטח אינה יכולה להבטיח עמידה בביצועים סביבתיים ובערכי הפליטה המשויכים לטכניקה טובה תהיה ככל שמפתחיה טוענים.

כדי לאפשר ניסויים בתנאי שטח, יש להתוות מדיניות רגולטורית אשר תביא בחשבון את הסיכון לחריגה זמנית ומבוקרת מביצועים ומערכים המיוחסים לטכניקה מיטבית זמינה. תפקידו של המשרד להגנת הסביבה, כמו משרד האנרגיה ומשרדים נוספים הוא לפעול כל העת לקדום חדשנות סביבתית ולהסיר חסמים רגולטוריים. התמיכה הרגולטורית חייבת לכלול בחינה של כלל התהליכים הבירוקרטיים שבאחריות משרדי הממשלה השונים.

חידושים סביבתיים הם יישומים ושינויים ארגוניים המתמקדים בסביבה, עם השלכות על מוצרי חברות, תהליכי ייצור ושיווק, בדרגות שונות של חידוש. הם יכולים להיות רק שיפורים מצטברים שמעצימים את הביצועים של משהו שכבר קיים, או כאלה קיצוניים שמקדמים משהו חסר תקדים לחלוטין. בנוסף, לחדשנות סביבתית יש מערכת יחסים דו-צדדית עם רמת הניהול הסביבתי היזום שאומצה על ידי חברות. הגברת החדשנות הסביבתית נוטה להיתקל בחסמים רבים.

כל חברה הרוצה להיות ידידותית לסביבה ומשגשגת חייבת לקדם סוג הוגן של חדשנות המאפשרת דרכים חדשות לטפל בנושאים סביבתיים, צמצום צריכת האנרגיה והמשאבים על ידי קידום פעילויות כלכליות בנות קיימא. לכן נראה שהחדשנות האקולוגית היא גורם חשוב בפתרון הסוגיות הנוגעות למשאבי הטבע, ביטחון האנרגיה ושינויי האקלים. בהתייחס לכלכלה, החדשנות האקולוגית שואפת להפחית את עלויות האנרגיה והחומרים, כמו גם מימוש מוצרים ושירותים, שווקים, צרכנים ומודלים עסקיים חדשים.

בדיוק כמו שטכנולוגיה נקייה מתארת טכנולוגיה או עסקים המציעים אנרגיה מתחדשת וחלופות ידידותיות לסביבה לטכנולוגיות קיימות כדי להגביל את ההשפעות הסביבתיות. טכנולוגיה נקייה מטפלת בזיהום קרקע, מים ואוויר הנגרם על ידי טכנולוגיות “מלוכלכות”, כגון: פחם, גז, נפט, כרייה, תחבורה וייצור. כך טכנולוגיית אקלים עוסקת בטכנולוגיה הנלחמת בשינויי אקלים על ידי הפחתת פליטת גזי חממה עולמית. זה כולל סילוק גזי חממה בסביבה והפחתת פליטות עתידיות. אגרי-טק שואפת להפחית מתאן ופחמן, אשר שניהם משפיעים על פליטת גזי חממה. המטרה העיקרית של חקלאות טכנולוגיה היא לפתח שיטות חקלאות שפחות מזיקות לסביבה על ידי הפחתת פליטת גזי חממה – כך שאגרי-טק הוא חלק מהטכנולוגיה האקלימית. טכנולוגיה נקייה מכסה תחום רחב יותר, כולל מים נקיים. מים נקיים חשובים לסביבה ולבריאות האדם, אך ניקוי מים אינו מפחית את פליטת גזי חממה – מה שהופך אותם לחלק מהטכנולוגיה הנקייה.

תפקידם הוא לשרת את הציבור, וחדשנות סביבתית היא חלק בלתי נפרד מהשרות אותו הם מחויבים להעניק, בדיוק כמו שרותי בריאות, חינוך ובטחון תזונתי. שינויי האקלים מאיימים לשבש את הפרקטיקות המסורתיות ואת שרשראות האספקה. וגידול הפריון החקלאי בעבר גובה מחיר סביבתי כבד כולל כריתת יערות, אובדן המגוון הביולוגי. הכל מתחיל במודעות סביבתית, בעלי עסקים קטנים רבים בוחנים כיצד לפעול בצורה ידידותית יותר לסביבה. שימוש ירוק יכול לחסוך לעסק שלך כסף, לעזור לייעל את התפעול ולהראות ללקוחות שאתה אחראי וחושב קדימה.

לכולם ברור שתקציבים זה לא האתגר המשמעותי. הוא אתגר אבל משני, האתגר הגדול הוא מסלולי ההתקשרות והאפשרויות למתן תמריצים כדי להניע את המשק בכיוון. ככל שהגופים הציבוריים יעסקו בנושאים אלו, יפרסמו קולות קוראים, כך גם חברות ההזנק, ההייטק ושאר התעשייה יזהו את הפוטנציאל והכיוון וישקיעו גם הם את המשאבים הנדרשים לייצר פתרונות. הפתרונות הם לאתגרים שאנו מכירים ויודעים וגם לכאלו שאנו לא מכירים ולא חשבו עליהם כלל. הרשות לחדשנות פועלת לפתח מסלולים, בשנים האחרונות הם פתחו את שערים בצורה מרשימה, הם הרבה יותר וורסטיליים מבעבר, אך זה לא מספיק.

חייבים להשתתף במאמץ כלל החברות הממשלתיות, משרדי הממשלה או מוסדות ציבוריים.

 

אודות כותבת המאמר : עדי גמליאל, יו”ר איגוד סביבה וקיימות בלשכת המהנדסים וסמנכ”ל חדשנות, הסברה ואחריות תאגידית בחרת נתיבי ישראל.

למעבר לעמוד איגוד סביבה וקיימות לחצו כאן >>