הכנס הלאומי ה-3 לבטיחות במעבדות מחקר ופיתוח באקדמיה ובתעשייה

15/07/2024

יום שני בין השעות 08:30-16:00

האיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים, קיים את הכנס הלאומי ה-3 לבטיחות במעבדות מחקר ופיתוח באקדמיה ובתעשייה. הכנס יועד למנהלי פיתוח, אנשי אקדמיה, מהנדסים, אנשי בטיחות, ולכל בעל זיקה לתחומי המו"פ והבטיחות.

כנסים סדנאות וימי עיון

אודות

המחקר והפיתוח בישראל עומדים בשורה הראשונה בזירה הבינלאומית וככאלה מהווים כוח כלכלי מניע במדינה. הפיתוחים מתחילים את מחזור חייהם בדרך-כלל על שולחן העבודה במעבדת המו”פ במפעלי הייטק וביוטק, בבתי החולים, במעבדות המחקר באקדמיה, בחממות הטכנולוגיות ובמתקנים ביטחוניים. עולם הבטיחות עבר כברת דרך משמעותית בעשור האחרון בכל העולם המערבי, וככזה מהווה חלק אינטגרלי מתהליכי הפיתוח ומעולמות האיכות הנילווים. הכנס השנה עסק בהיבטים נוספים בעולמות בטיחות המו”פ.
הכנס הוכר כיום כשירות לממונה בטיחות

אודות ההרצאות

יו”ר הכנס- ד”ר עדי חן

ד”ר חן היא ראש יחידת הבטיחות בטכניון וממונת בטיחות קרינה מייננת. באמתחתה ניסיון בן עשרות שנים בעבודה במעבדות מחקר כימיות, ביולוגיות וביופיסיקליות במספר מוסדות אקדמיים. בנוסף מכהנת ד”ר חן כיו”ר ענף בטיחות במעבדות באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים.


מושב פתיחה:

יישום ושילוב מעבדות בתהליך ניהול הסיכונים | אולגה גולני, מינהל הבטיחות- משרד העבודה
ההרצאה עסקה ביישום שיטות לניהול סיכונים במעבדה, ובדיקות מעבדה ככלי תומך לניתוח סיכונים תהליכיים .

אולגה גולני, מנהלת תחום בטיחות תהליכית במינהל הבטיחות במשרד העבודה; בעלת תואר שני בהנדסת כימיה והנדסת איכות הסביבה. לאולגה ניסיון של מעל לעשרים שנים במגזר הציבורי והפרטי: עבדה שנים רבות במשרד להגנת הסביבה בתור רכזת חומרים מסוכנים ורכזת רישוי עסקים ארצית. מ-2007 אולגה היא יועצת בטיחות, בטיחות אש ואיכות הסביבה; אולגה אף ניהלה מחלקות EHS ב”Omrix Biopharmaceutical” מקבוצת J&J וב”טבע” כ”ס.

 


מי שומר עלינו בלידתו של חיסון חדש? | ד”ר אורנה דריזין, Nextar ( מצורף בהמשך  קובץ המצגת)
פיתוח של תרופה חדשה הינו תהליך ארוך, בדרך כלל 10- 15 שנים והשקעה עצומה.
חיסונים הינם מקרה מיוחד שבו על פי רב הצורך הוא מיידי (לדוגמא בעת הפנדמיה שנגרמה מוירוס הקורונה) ולא ניתן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הננקטים בדרך כלל. בהינתן הסיכון מהמחלה, אישור מהיר של החיסון הוא אינטרס מובהק של הצבור ושל הרגולטור. במצב זה עלולים להיכנס גם שיקולים פוליטיים למשוואה.
בהרצאתה אורנה הציגה איך להתמודד עם האתגרים העומדים לפתחנו בעת כזאת ואיך נוכל להסתמך ולסמוך על מקבלי ההחלטות.

ד”ר דירזין הינה ד”ר לביוכימיה.
יזמת ומנהלת.  ב- 15 השנה האחרונות מנכ”ל ויו”ר חברת נקסטר שעוסקת בפתוח תרופות ואביזרים רפואיים כשרות וגם עבור עצמה. בעברה עבדה במחקר, בפארמה בחברת אינטרפארם ואחר כך ניהלה את המעבדה הארצית לבריאות הצבור של משרד הבריאות (1994-2000 ). לאחר מכן ניהלה את הרשות הלאומית להסמכת מעבדות (2000- 2008 ) ומשם עברה לנהל את נקסטר בה היא שותפה.

 


בטיחות במעבדות מחקר- האם  יש מחיר לתעדוף בטיחות? | דני איגדל, הטכניון ( מצורף בהמשך  קובץ המצגת)
ההרצאה עסקה בתוצאות מחקר ישראלי, שבדק כיצד משפיעות תפיסות החוקרים הראשיים לגבי תכנון ותעדוף בטיחות ביחס למספר אירועי הבטיחות וביחס להצלחתם האקדמית.

דני הוא סטודנט לתואר שני בטכניון, שהשתתף בשנים האחרונות במחקר שבוצע יחד עם פרופ׳ איתן נוה, ד״ר עדי חן וד״ר נועה ניסנבוים. בזמנו החופשי דני הוא גם אנליסט ב”טבולה”.

 

 


מושב קרינה מייננת במעבדות:

בחינת הבטיחות של מעבדות העוסקות בקרינה מייננת | ציון, הועדה לאנרגיה אטומית


קרינה מייננת, תקלות ותקנות | ד”ר רויטל ששון, ביה”ס לממוני בטיחות קרינה מייננת, ממ”ג


מושב סיכונים ייחודיים במעבדות:

האם קיים עדיין אסבסט פריך במעבדות? | אריה כהן, הטכניון ( מצורף בהמשך  קובץ המצגת)
בעוד סוקרי האסבסט מתמחים באיתור מופעי אסבסט במבנים, המומחיות האקדמית שלנו הובילה לזהות אסבסט פריך נייד בציוד מעבדתי תדיר. הייתכן, שגם אצלכם קיים אסבסט פריך במגע יומיומי?

 

אריה הוא מהנדס מזון וביוטכנולוגיה בתואר הראשון ומינהל עסקים בתואר השני. במשך כ-17 שנים אריה שימש כמהנדס מפעל ומקדם מערכות איכות ובטיחות בתעשיית המזון. כיום, אריה עובד כממונה בטיחות וראש מדור בטיחות בתשתיות ביחידת הבטיחות בטכניון. במסגרת תפקיד זה אריה משמש גם כרמ”ד אסבסט.

 


פרויקט פינוי ליתיום מאוניברסיטת בן גוריון | שחר גולדברג, אונ’ בן-גוריון בנגב
בשנות ה-70 הובאה לאוניברסיטת בן גוריון חבית ליתיום ששימשה למחקר. החבית מוקמה במרתף בו אוכסנו גם מקורות קרינה ר”א. ההרצאה תיארה את תהליך ניהול הסיכונים שנערך לשם פינוי החבית ואת תהליך הפינוי עצמו.

לשחר גולדברג MSc בניהול והנדסת בטיחות. שחר עוסק כ- 25 שנים בתפקידי בטיחות שונים בבניה ובתעשייה. כיום שחר מנהל את מחלקת הבטיחות באוניברסיטת בן-גוריון.

 

 


גלאי גזים, איך עושים את זה נכון? | קובי כספי, אוריונטק הנדסה ( מצורף בהמשך  קובץ המצגת)
מערכות גילוי גזים דחוסים, סוגי הגלאים הקיימים, הכרת הרגולציה בנושא מערכות גלאי הגזים הדחוסים והדרך הנכונה להתאמת גלאי לאפליקציה הנדרשת ובחירת המיקום המתאים להתקנה כתוצאה מכך. בהרצאה ניתנו דוגמאות להתקנות לא תקינות וחשיפה לאירועי בטיחות שניתן היה למנוע עם התקנה נכונה של ציוד הגילוי.


קובי כספי, בעל תואר ראשון במנהל עסקים ולוגיסטיקה. את דרכו בעולם הגזים החל לפני למעלה מעשור באחת מיצרניות הגז הגדולות במדינה. בשנתיים האחרונות משמש קובי כמנהל קשרי לקוחות בחברת “אוריונטק הנדסה בע”מ”. קובי מתמחה בייעוץ בנושאי גלאי גזים דחוסים למוסדות אקדמיים, בי”ח ומפעלים שונים בתעשייה בכל הקשור לעבודה עם גזים דחוסים.

 


מושב חדשנות:

משטרי זרימת אוויר לעבודה בטוחה במעבדות | אריק אביטל, אינספוקו טכנולוגיות
במעבדות כימיות קיימת חשיבות רבה לשליטה על כיווניות זרימה ובקרת לחץ האוויר. עבודה בטיחותית במנדף כימי דורשת מהירות תגובה מהירה לפינוי הגזים מחלל המנדף. גם ניטור אוויר רציף בחלל המעבדה מבטיח מעבדה נקיה ממזהמים וכיווניות למניעת זרימה צולבת. בעזרת ניטור רציף של איכות האוויר במעבדה ניתן לקבל התראה/מידע על חריגה ברמת המזהמים בהתאם לתקן OSHA ולהפעלת מערכת האוורור בהתאם.

אריק אביטל הינו מהנדס מכונות, מנכ”ל אינסופקו טכנולוגיות. בעל 30 שנות ניסיון בתחום המיזוג אוויר למעבדות והקמת מפעלי פרמצבטיקה בארץ ובעולם.

 


מציאות רבודה בהדרכות | איציק בן שלוש Holistic ( מצורף בהמשך  קובץ המצגת)
אחד האתגרים הגדולים בבטיחות במעבדות הוא נושא ההדרכות: כיצד ניתן להעביר את הידע בצורה טובה, מהנה ורלוונטית? כיצד ניתן לשמר את הידע? בהרצאה נראה, כי הטל’ הנייד האישי יכול לשמש ככלי הדרכה במציאות רבודה לטובת בטיחות ואיכות.

איציק הקים את חברת Holistic העוסקת ב-2 תחומים עיקריים: ייעוץ בבטיחות והטמעת פתרונות מציאות מדומה ורבודה לארגונים ולתעשייה. מבין לקוחות החברה: הטכניון, “אינטל”, “טבע”, נמל המפרץ, MSD Merck ו”אייברי דניסון”.

 


 

תוכנית הכנס

*במסגרת הכנסים,  ימי עיון וקורסים מוצג מידע, כמו כן במקרים מסוימים מפורסמים מצגות ודפי עמדה מטעם מרצים ומהנדסים. המידע המוצג במסגרות אלו משקף את עמדת המרצה והמציג ובשום מקרה אין לראות בו מידע רשמי או מידע מטעם לשכת המהנדסים האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל (להלן: ״הלשכה״). המסתמך או עושה שימוש במידע זה, עושה זאת באחריותו האישית ולא יבוא בכל טענה כלפי הלשכה, זאת כתנאי לכל שימוש או קריאה של מידע זה. אין בהערה זו כדי להוות הסכמה לעשיית שימוש במידע או במוצג או הסכמה לכל פגיעה בזכויות יוצרים של הלשכה או של המפרסמים או בכלל.

מצגות ההרצאות

תערוכה מקצועית