הזדמנות יוצאת דופן להיפגש ולשמוע הרצאות על אתגרי הבטיחות המרכזיים הגלומים במימן, פתרונות וכיוונים פיתוח עתידיים כדלק חלופי
אודות
הכנס נערך בהובלת ענף בטיחות בתהליכים וחומרים מסוכנים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות.
היום כבר ברור כי מימן הוא דלק העתיד. שריפה של מימן משחררת רק אדי מים ולכן הוא אינו מזהם את הסביבה. אולם בדומה לסוגי דלק אחרים, גם המימן טומן בחובו אתגרי בטיחות שיש להכירם על מנת להשתמש בו בצורה בטוחה. בכנס זה, הכרנו את האתגרים המרכזיים הגלומים במימן לרבות שינוע ואגירה שלו, שמענו על פתרונות בטיחותיים בפרויקטים שונים שנעשו עם מימן בתעשייה ולמדנו על כיווני פיתוח עתידיים במימן כדלק חלופי.
הכנס הוכר כיום כשירות לממונה בטיחות.
אודות ההרצאות
מושב פתיחה:
יו”ר הכנס- שי שגב יו”ר ענף בטיחות בתהליכים וחומרים מסוכנים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים
הרצאה 1: אסטרטגיית מימן- ישראל 2050 (מצגת באתר)
מאת: משי לקס, מנהלת תחום חדשנות ומדיניות, אגף תכנון מדיניות ואסטרטגיה, משרד האנרגיה והתשתיות.
הצגת אסטרטגיית המימן לישראל לעמידה ביעדי הפחתת פליטות ב-2050.
הרצאה 2: אסדרת תחום תהליכים כימיים מסוכנים- תמונת מצב וכיווני פעולה (מצגת באתר)
מאת: רן כהן- סגן מפקח עבודה ראשי, מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, משרד העבודה.
במדינות אירופה וארה”ב, מוחלת מזה שנים ארוכות אסדרה שיטתית המתמקדת בניתוח וניהול סיכונים תהליכיים בהם נעשה שימוש בחומרים מסוכנים , וזאת במטרה למנוע אירועים קטסטרופליים שהשפעתם על עובדים, מתקני ייצור וסביבה הינה רחבת היקף. אל מול זאת, הרגולציה הנוכחית בישראל מורכבת מסדרה של תקנות ונהלים, המתפזרים בין רגולטורים במשרדים שונים, ומקשים על גיבוש תפיסה שלמה לניהול סיכונים אלה.
על כן בשנה האחרונה מוביל מינהל הבטיחות, תהליך מתקדם של כתיבת טיוטת תקנות שמטרתן להסדיר את התחום ובהרצאה תינתן סקירה על תפיסת האסדרה העומדת בבסיס התקנות ואופן יישומן.
הרצאה 3: מימן כמקור האנרגיה העתידי
מאת: שלומי בסון, משנה למנכ”ל בז”ן
שלומי אחראי על מחלקות: מימן, שרשרת אספקה, איכות הסביבה, איכות, בטיחות וביטחון. הוא מוביל את אסטרטגיית המעבר של קבוצת בזן לדלק ירוק ופולימרים. מנהיג ממוקד משימה, מחויב מאד למהפכת האנרגיה הירוקה.
לפני תפקידיו בבז”ן, שירת שלומי בצה”ל במשך 27 שנים, הגיע לדרגת אלוף משנה ושימש כראש מחלקת תכנון וארגון בחיל הים הישראלי. בנוסף, מילא תפקידי פיקוד שונים בכוח הימי.
הרצאה 4: כלכלת מימן: עבר, הווה ועתיד
מאת: פרופ’ ליאור אלבז– אונ’ בר-אילן, ראש הקונסורציום הישראלי לתאי דלק ומימן
המעבר לשימוש במקורות אנרגיה בנות קיימא כמו רוח ושמש תלויים ביכולת שלנו לאגור כמויות גדולות של אנרגיה לאורך זמנים ארוכים. כלכלת מימן נראית כמו התכנית הרצינית ביותר לשם כך. בהרצאה אסביר על סכמת כלכלת המימן, הפיתוחים הקיימים והאתגרים העומדים בפנינו ליישומה בסקאלה גלובאלית.
ליאור אלבז הוא פרופסור מהמחלקה לכימיה, אוניברסיטת בר-אילן ונחשב למומחה עולמי בתחום המימן ויישומיו. ליאור עובד בתחום מעל ל- 20 שנים, מתוכן 5 שנים במעבדה הלאומית בלוס אלאמוס, ניו מקסיקו, ארה”ב. ליאור מוביל את הקונסורציום הישראלי לטכנולוגיות מימן הכולל 14 מעבדות מחקר מכול האוניברסיטאות הישראליות, מייסד שותף של 2 חברות הזנק בתחום וחבר בפורום האקלים של נשיא מדינת ישראל. הוא מעורב בסקאלה רחבה של פרוייקטים, ממדע בסיסי ועד הקמת מתקנים בשטח, כמו תחנת הדלק המימנית הראשונה בישראל שהוקמה לאחרונה ליד קיבוץ יגור.
הרצאה 5:אתגרי הבטיחות בעבודה עם מימן
מאת: שי שגב– יו”ר ענף בטיחות תהליך וחומרים מסוכנים
שי, מהנדס כימיה ובעל תואר שני (M.Sc) בהצטיינות בניהול והנדסת בטיחות. יו”ר ענף בטיחות בתהליכים וחומרים מסוכנים בלשכת המהנדסים/
מושב לקחים ותובנות מפרויקטים
הרצאה 6: הצתת חשמל סטטי בצנרת שיחרור מימן- הצגת מקרה ופתרון (מצגת באתר)
מאת: איל צדוק– מומחה להפרעות וסיכוני חשמל סטטי
בהרצאה מוצג אירוע של התלקחות ופיצוץ עננת מימן, שנפלטה מצנרת שיחרור גז לאויר החופשי מתוך מתקן תעשייתי בסין. ההרצאה מבוססת על מאמר שפורסם ע”י מוסד מחקר סיני שמציג ניתוח כמותי פיסיקלי של תהליך ההצתה האלקטרוסטטי, ומובאים בה מספר אמצעי הגנה המיועדים למנוע את התלקחות הגז.
איל, פיסיקאי, מתמחה בהפרעות וסיכוני חשמל סטטי במפעלי תעשייה
הרצאה 7: תובנות בטיחות מעבודה עם תהליכי הידרוגנציה בתעשייה (מצגת באתר)
מאת: יוסי גולדשטיין– לשעבר מנהל בטיחות, גהות וסביבה של חברת אדמה
בצוע ראקציות הידרוגנציה קטליטית כרוך בהתמודדו עם סיכוני שרפה ופיצוץ. חומרים אורגניים דליקים, קטליסטים והמימן הנם גורמי הסיכון המרכזיים. תכנון ותפעול נכונים של מערכת ההידרוגנציה
מפחיתים את הסיכונים ומאפשרים הפעלה בטוחה לאורך זמן.
יוסי, בעל ניסיון של 45 שנה בעבודה בתעשייה הכימית האורגנית, מילא תפקידים רבים ומגוונים במכתשים – החל ממהנדס תהליך, מנהל קבוצת תהליך, מנהל יצור ומנהל אתר נאות חובב, מנהל פרויקטים במו”פ ומנהל הפיילוט. החל מ- 2011 ועד לפרישה שימש כמנהל HSE גלובלי של חברת אדמה (מכתשים-אגן לשעבר), שימש כחבר מועצת רמת חובב (נאות חובב) מטעם מכתשים וכיו”ר ועדת איכות אויר באגף הכימיה בהתאחדות. משמש כיום כיועץ לחברת אדמה.
הרצאה 8: הערכת החומרה הפוטנציאלית של תרחיש פיצוץ מימן
מאת: עמוס יגר– יועץ בטיחות תהליכית וחומרים
תובנות מעבודה עם מימן במעבדות
עמוס בעל תואר שני (MSc) בהנדסה כימית ובניהול והנדסת בטיחות.
מושב כיוונים עתידיים/חדשנות
הרצאה 9: שיטות בטיחותיות לאחסון מימן במצב מוצק (מצגת באתר)
מאת: אורי רבין-STS
אחסון מימן, כמו אחסון של כל חומר דליק או נפיץ אחר, מהווה סיכון בטיחותי הדורש נקיטת אמצעי בטיחות שונים. בהרצאה יוצג פתרון אחסון מימן בטיחותי, שעושה שימוש בתכונות של מתכוני סגסוגת ייחודיים אשר סופחים ומשחררים את המימן ע״פ הצורך באופן בטוח, בלחץ נמוך וביעלות גבוהה.
אורי מנהל את חברת אס.טי.אס בע״מ המנהלת את פעילות GRZ Technologies בישראל. בשנים האחרונות החברה פועלת להציג לשוק הישראלי פתרונות סביבתיים בדגש על טכנולוגיות מימן.
הרצאה 10: אנלייזרים תהליכיים ככלי לשיפור הבטיחות בתהליכי ייצור מימן (מצגת באתר)
מאת: דמיטרי צ’רנוקוזינסקי- חברת מודקון מערכות בע”מ
תהליך בחירת הטכנולוגיות למדידת המימן בתהליך יכולות להשפיע מאוד על הבטיחות הייצור, הגדרת האיזור הנפיץ ותהליך ייצור כולו עם כל המשתנים. חשוב להכיר את הטכנולוגיות החדשניות שפותחו ונמצאות בתהליך הרצה והסמכה לתקינה של איזורים נפיצים וSIL2
דמיטרי, מהנדס ביוטכנולוגיה ובוגר תואר שני במנהל העסקים. בעל ניסיון של 20 שנה בתחום של כימיה אנליטית ושיטות מדידה מתקדמות במוצרים נוזליים וגזים.
הרצאה 11: שימוש בתוכנות CFD לניתוח תרחישים (מצגת באתר)
מאת: רותם אנטמן– מהנדס כימיה ומהנדס מיגון אש
ההרצאה תעסוק ביתרונות שונים של שימוש בסימולציות CFD לניתוח תרחישי מימן. יתרונות כגון: סיווג אווירה נפיצה מדויק יותר, שיפור תכנון האוורור להקטנת הסבירות לאירוע פיצוץ ובחירת מיקום גלאים מיטבי. מתי נכון להשתמש בסימולציות CFD ומתי מומלץ דווקא שלא.
רותם, מהנדס כימיה ומהנדס מיגון אש (Fire Protection Engineer) בעל ניסיון רב בתחום הבטיחות בתעשייה הכימית, ההייטק והפארמה. מייעץ לחברות מהתעשייה הכימית בנושאי בטיחות אש וחומרים מסוכנים.
הרצאה 12: שילוב מימן בקווי הולכת הגז הטבעי בארץ
מאת: אמיר שריד– SARID ENERGY
מנהל פרויקט בדיקת ההיתכנות מטעם נתג”ז, ומומחה בתחום מימן וגז טבעי.
*במסגרת הכנסים, ימי עיון וקורסים מוצג מידע, כמו כן במקרים מסוימים מפורסמים מצגות ודפי עמדה מטעם מרצים ומהנדסים. המידע המוצג במסגרות אלו משקף את עמדת המרצה והמציג ובשום מקרה אין לראות בו מידע רשמי או מידע מטעם לשכת המהנדסים האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל (להלן: ״הלשכה״). המסתמך או עושה שימוש במידע זה, עושה זאת באחריותו האישית ולא יבוא בכל טענה כלפי הלשכה, זאת כתנאי לכל שימוש או קריאה של מידע זה. אין בהערה זו כדי להוות הסכמה לעשיית שימוש במידע או במוצג או הסכמה לכל פגיעה בזכויות יוצרים של הלשכה או של המפרסמים או בכלל.
מצגות ההרצאות
תערוכה מקצועית
תמונות מיום הכנס והתערוכה
לצפייה בגלריית התמונות מהכנס לחצו כאן >>