זו הייתה הזדמנות להיפגש ולשמוע הרצאות על אתגרי הבטיחות המרכזיים הגלומים במימן, פתרונות וכיוונים פיתוח עתידיים כדלק חלופי
אודות
לשכת המהנדסים קיימה את הכנס השני לבטיחות במימן אשר נערך בהובלת ענף בטיחות בתהליכים וחומרים מסוכנים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות.
היום כבר ברור כי מימן הוא דלק העתיד. שריפה של מימן משחררת רק אדי מים ולכן הוא אינו מזהם את הסביבה. אולם בדומה לסוגי דלק אחרים, גם המימן טומן בחובו אתגרי בטיחות שיש להכירם על מנת להשתמש בו בצורה בטוחה. בכנס זה הכרנו את האתגרים המרכזיים הגלומים בשימוש במימן, שמענו על פתרונות בטיחותיים שיושמו בפרויקטים שונים בתעשייה ולמדנוד על כיווני פיתוח עתידיים במימן כדלק חלופי.
קהל היעד: מהנדסי בטיחות, מנתחי סיכונים, מנהלי פרויקטים, מהנדסים במפעלים ובתעשיות בהן נעשה שימוש במימן, חוקרים באקדמיה ובחברות הזנק העוסקים במימן.
הכנס הוכר כיום כשירות לממונה בטיחות.
אודות ההרצאות
יו”ר הכנס– שי שגב
יו”ר ענף בטיחות בחומרים מסוכנים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים.
שי הינו מהנדס כימי ובעל תואר שני (M.Sc) בהצטיינות בניהול והנדסת בטיחות. לשי ניסיון מעשי של למעלה מ-20 שנה בניתוח סיכונים תהליכיים בחברות המובילות במשק הישראלי כגון בזן (בתי הזיקוק בחיפה), טבע, מפעלי ים המלח ועוד. בנוסף, הוא מרצה מנוסה בקורסים בתחום ניתוחי סיכונים.
מושב פתיחה:
Keynote lecture : כלכלת מימן – טכנולוגיות ושימושים | פרופ’ ליאור אלבז- אונ’ בר-אילן, ראש הקונסורציום הישראלי לתאי דלק ומימן
בהרצאה זו הוסבר על הצורך במציאת טכנולוגיות בנות קיימא לאגירת אנרגיה נקייה לתווכי זמן קצרים וארוכים וכיצד מימן משתלב במאמץ זה. הבנו כיצד מיוצר מימן בשיטות שונות וכיצד ניתן להמיר את האנרגיה הכימית שלו ישירות לאנרגיה חשמלית. סקרנו את היישומים הרבים בתחום וסיימנו בבטיחות בשימוש במימן.
על המרצה: ליאור אלבז הוא פרופסור מהמחלקה לכימיה, אוניברסיטת בר-אילן ונחשב למומחה עולמי בתחום המימן ויישומיו. ליאור עובד בתחום מעל ל- 20 שנים, מתוכן 5 שנים במעבדה הלאומית בלוס אלאמוס, ניו מקסיקו, ארה”ב. ליאור מוביל את הקונסורציום הישראלי לטכנולוגיות מימן הכולל 17 מעבדות מחקר מכול האוניברסיטאות הישראליות, שותף במאגד SAF של רשות החדשנות, ראש המעבדה הלאומית לטכנולוגיות מימן, מייסד שותף של 2 חברות הזנק בתחום וחבר בפורום האקלים של נשיא מדינת ישראל. הוא מעורב בסקאלה רחבה של פרוייקטים בארץ ובעולם, ממדע בסיסי ועד הקמת מתקנים בשטח, כמו תחנת הדלק המימנית הראשונה בישראל שהוקמה ליד קיבוץ יגור.
מושב רגולציה:
בטיחות תהליכית במציאות אנרגטית חדשה: איך התפתחות רגולטורית יכולה להבטיח תעשיות בטוחות וברות קיימא | רן כהן- סגן מנהל מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, משרד העבודה
ההרצאה דנה בהשפעה האפשרית של המעבר לאנרגיה ירוקה על תאונות בטיחות תהליכיות, ובאתגרים והמענים של התפתחות הרגולטורית בהתמודדות עם אתגרים לאומיים בתחום הבטיחות וחשיבות הממשקים הרגולטוריים ושיתוף הפעולה עם התעשייה, כדי להבטיח תעשיות בטוחות וברות קיימא.
מצורפת מצגת – ראו מטה
על המרצה: רן כהן, סגן מנהל מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, משרד העבודה
רגולציה בתחום המימן בהיבט הגנת הסביבה | לילך פדלון – ראש המערך הלאומי לחומרים מסוכנים ולחירום, המשרד להגנת הסביבה
מצגת מצורפת- ראו מטה
ההרצאה עסקה בהנחיות רגולטוריות שונות בהיבטי הסמכות והאחריות של המשרד להגנת הסביבה, בדגש על עיסוק במימן
תו”ל טיפול במימן | סגן טפסר רועי צוקרמן – ראש ענף חומ”ס ארצי, כבאות והצלה לישראל
ההרצאה עסקה בסיכוני המימן ותורת הלחימה של כב”ה להתמודדות עם אירועי מימן במתקנים תעשיתיים, תחנות תדלוק ותחבורה.
מושב לקחים מאירועים:
לקחים מאירועי מימן באיחוד האירופי (הרצאה באנגלית) | Maureen Heraty Wood – Sector Head of the Major
Accident Hazards Bureau, European Commision
מצורפת מצגת- ראו מטה
שילוב היבטי בטיחות בתכנון פרויקטי מימן | עודי יעקב- מנהל חטיבת פיתוח ופרויקטים, בז”ן
מצורפת מצגת – ראו מטה
מימן , כנשא אנרגיה, מהווה שחקן מהותי במימוש תכנית הורדת הפליטות במשק האנרגיה . אך בעקבות תכונותיו הייחודיות – כגון מולקולה מזערית, בעלת תחום פציצות נרחב ונטייה לגרום לכשל מתכות (פריכות) – נדרשים ידע וכלים בטיחותיים מתאימים. במצגת זו נתנו קווים מנחים לשימוש בטוח במימן.
על המרצה:
עודי יעקב , מהנדס כימי ובעל תואר שני במנהל עסקים (טכניון), 20 שנות ניסיון תפעולי בתהליכי זיקוק , ראקציות כימיות ,ייצור ושימוש במימן.
בארבע השנים האחרות מכהן כמנהל חטיבת פיתוח ופרויקטים בבז”ן. הוביל את פרויקט יצור, דחיסה ושינוע של מימן תחבורה בבז”ן ובשותפות עם סונול את תחנת תדלוק המימן הראשונה בישראל.
לקחים מאירועי מימן | שי שגב – יו”ר ענף בטיחות תהליך וחומרים מסוכנים בלשכת המהנדסים
פירוט הלקחים שנלמדו מתאונות שאירעו במהלך הפקת, ייצור, שימוש והובלת מימן
לקחים מאירוע שריפת מימן בארובה של מתקן הביפולאר – מפעלי ים המלח | תאופיק דחלה- מהנדס תהליך, מפעלי ים המלח
מימן, כתוצר לוואי בתהליך ייצור הכלור, מחייב התייחסות ייחודית בשל מאפייניו. במהלך ההרצאה סקרנו את מערכות הבטיחות הקיימות לאורך כל שלבי התהליך – החל מייצור המימן ועד לאספקתו לצרכנים. העמקנו בניתוח אירוע כשל בשכבות ההגנה, שהוביל לשריפה בלתי מבוקרת של מימן בארובה,הוצגו הממצאים מהאירוע, ודנון בפעולות שננקטו להבטחת ייצור יציב ובטוח – הן עבור העובדים והן עבור התהליך.
על המרצה: תאופיק דחלה, מהנדס תהליך בכיר – מפעלי ים המלח. בעל ניסיון רב בתפעול, תחזוקה ואופטימיזציה של תאי אלקטרוליזה ותהליכי ייצור כלור.
תובנות בטיחות מהמסע של H2Pro לפיתוח מערכות תעשייתיות לייצור מימן | גלעד יוגב, H2Pro
מושב דגשי בטיחות לתכנון מערכות מימן
בטיחות במימן נוזלי (Liquified Hydrogen ) | רביד ארנן – מהנדס תהליך ובטיחות יועץ בתעשייה התהליכית במשך 30 שנה
מצורפת מצגת – ראו מטה
ההרצאה עסקה ב: מהו מימן נוזלי, שימושים עיקריים, סיכונים והערכת סיכונים.
תכנון בטיחות למימן – מבוסס נהלים לעומת מבוסס ביצועים | רותם אנטמן- מהנדס כימיה ומהנדס מיגון אש, CODEfire
מצורפת מצגת – ראו מטה
כאשר אנו מתכננים מתקן בצורה שתהיה בטוחה לאירועי שריפה או פיצוץ, נשתמש בתקן NFPA 2 שינחה אותנו.
התקן מציג שתי גישות תכנוניות:
אחת לפי נהלים – התקן מגדיר את הדרישות בפירוט כמו מתכון קבוע.
האפשרות השנייה היא לפי ביצועים כלומר לפי חישובים הנדסיים (כולל CFD לדוגמא) התקן מגדיר את העקרונות לחישוב והחישובים מאפשרים לתפור חליפת בטיחות מותאמת אישית למתקן.
על המרצה:
רותם, מהנדס כימיה ומהנדס מיגון אש (Fire Protection Engineer) בעל ניסיון רב בתחום הבטיחות בתעשייה הכימית, ההייטק והפארמה. מייעץ לחברות מהתעשייה הכימית בנושאי בטיחות אש וחומרים מסוכנים.
מושב סיכום
מימן בישראל- תמונת מצב | משי לקס- מנהלת תחום חדשנות ומדיניות, אגף תכנון מדיניות ואסטרטגיה, משרד האנרגיה והתשתיות
מצורפת מצגת – ראו מטה
תיאור צעדי המדיניות והפעולות שקודמו בנושא המימן בשנה החולפת
*במסגרת הכנסים, ימי עיון וקורסים מוצג מידע, כמו כן במקרים מסוימים מפורסמים מצגות ודפי עמדה מטעם מרצים ומהנדסים. המידע המוצג במסגרות אלו משקף את עמדת המרצה והמציג ובשום מקרה אין לראות בו מידע רשמי או מידע מטעם לשכת המהנדסים האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל (להלן: ״הלשכה״). המסתמך או עושה שימוש במידע זה, עושה זאת באחריותו האישית ולא יבוא בכל טענה כלפי הלשכה, זאת כתנאי לכל שימוש או קריאה של מידע זה. אין בהערה זו כדי להוות הסכמה לעשיית שימוש במידע או במוצג או הסכמה לכל פגיעה בזכויות יוצרים של הלשכה או של המפרסמים או בכלל.